Zo haal je het beste uit je zonnepanelen
Je ziet het steeds vaker om je heen: zonnepanelen. 2022 is het jaar om te verduurzamen. Ieder jaar wordt verduurzaming een belangrijker onderwerp binnen de maatschappij. Daarnaast zijn er ook steeds meer regelingen die dit betaalbaarder maken. Eén van de meest gekozen methodes om te verduurzamen is het plaatsen van zonnepanelen. Maar hoe behaal je het hoogste rendement? Je leest het in dit artikel!
De werking van zonnepanelen
Met zonnepanelen kun je ervoor zorgen dat jij je eigen energieverbruik kunt dekken. Zo bespaar je al snel tot wel honderden euro’s per jaar op je energierekening! Maar hoe werkt dat?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Gelijkstroom is niet het type stroom wat je nodig hebt in het dagelijkse leven. Daarom moet dit gelijkstroom worden omgezet in wisselstroom: dit gebeurt in de omvormer. Via de groepenkast wordt het stroom verdeelt naar alle huishoudelijke apparaten die stroom verbruiken.
Wanneer je voldoende stroom opwekt om je eigen verbruik te geheel of deels dekken, hoef je dus niet vanuit het energienet te verbruiken.
Rendement zonnepanelen: hoe zit dat?
Het rendement op zonnepanelen is eigenlijk niks meer dan het percentage zonlicht wat wordt omgezet in energie. Een ander woord voor rendement is dus opbrengst. Zonnepanelen zijn de investering al waard wanneer het rendement 50% is.
Maar hoe wordt het rendement berekend?
De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt piek (Wp). In de berekening wordt ook de instralingsfactor van de zon meegenomen. Dit staat voor de gemiddelde stralingssterkte van de zon: in Vlaanderen is dit vastgesteld op 0,85. Het rendement op zonnepanelen wordt met de volgende formule berekent:
Instralingsfactor x het totale vermogen in Wp = de opbrengst.
Aan de hand van de uitkomst kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je verbruik te dekken. Het is helaas niet zo simpel als het lijkt: het rendement wordt door verschillende factoren beïnvloed.
Factoren die het rendement beïnvloeden
Dat de opbrengst van de zonnepanelen afhangt van de hoeveelheid zonlicht, had je waarschijnlijk al bedacht. Maar de onderstaande factoren hebben ook invloed op de opbrengst:
- Ligging van het dak: de ligging van je dak beïnvloed de hoeveelheid zonlicht. Een dak op het zuiden krijgt namelijk veel meer zonlicht dan een dak op het westen.
- De hellingsgraad van de panelen: ligging van het dak en de hellingsgraad spelen beide een rol in de hoeveelheid zonlicht die de panelen opvangen. Een hellingsgraad tussen de 20 en 50 graden is het meest ideaal.
- Luchtstroom: temperaturen boven de 25 graden hebben een negatieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen. De temperatuur van de panelen loopt dan namelijk te hoog op. Met een luchtstroom kun je dit voorkomen: creëer een luchtstroom door de panelen een aantal centimeter boven het dak te plaatsen.
Hoe haal je het beste uit je zonnepanelen?
Maar hoe haal je nou het hoogst mogelijke rendement?
Zorg ervoor dat je de zonnepanelen laat installeren door een erkend zonnepanelen installateur. De installateur zorgt ervoor dat de ligging van het dak en de hellingsgraad van de panelen optimaal worden benut. Zo behaal je al snel een rendement van 50% of meer. Op deze factor heb je zelf invloed.
Waar je geen invloed op hebt, is de hoeveelheid zonlicht. In de winter schijnt de zon nou eenmaal minder dan in de zomer en ’s nachts is er ook geen sprake van zonlicht. Toch is het niet zo dat zonnepanelen niks opwekken wanneer de zon overdag niet schijnt: de panelen gebruiken namelijk Uv-straling om stroom op te wekken. Het is dan wel minder, maar je wekt dus het hele jaar door elke dag wel iets op.
Je kunt hier slim mee om gaan om zo toch een zo hoog mogelijk rendement te behalen. De beste tip is: gebruik het stroom wat je opwekt overdag. Het teveel aan stroom wordt terug geleverd aan het energienet. ’s Nachts wek je helemaal geen energie op, en toch is dit het moment dat veel mensen besluiten de wasmachine aan te zetten. Dan gebruik je dus stroom van het energienet. Zonde!
Verbruik daarom zoveel mogelijk stroom overdag en laat die wasmachine ’s nachts vooral uit. Gelukkig hebben veel elektrische apparaten tegenwoordig een timer, waarmee je de wasmachine dus op afstand aan kan zetten. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om overdag zoveel mogelijk gebruik te maken van het opgewekte stroom. Zo haal je het beste uit je zonnepanelen!