Energiebesparingen met verschillende vormen van isolatie en de impact op het energielabel  

Het verduurzamen van je woning begint vaak met het isoleren van verschillende delen van je huis. Door goede isolatie aan te brengen, kun je niet alleen flink besparen op je energierekening, maar ook de waarde van je woning verhogen door een beter energielabel. In deze blog bespreken we hoeveel energie je kunt besparen met verschillende vormen van isolatie, zoals spouwmuurisolatie en vloerisolatie, en de impact hiervan op het energielabel.  

Een van de meest effectieve isolatiemaatregelen is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht. Dit zorgt ervoor dat warmte minder snel verloren gaat. Met spouwmuurisolatie kun je al snel tot wel 25% besparen op je energiekosten. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een jaarlijkse besparing van honderden euro’s. Bovendien draagt dit bij aan een hoger energielabel, wat de waarde van je woning verhoogt. Wil je je woning laten verduurzamen door spouwmuurisolatie in Amsterdam of een andere stad in Nederland? Zoek een isolatiebedrijf bij jou in de buurt en vraag een expert hoeveel energie je precies kunt besparen.  

Vloerisolatie is een andere belangrijke maatregel. Bij veel huizen zonder vloerisolatie gaat warmte verloren via de vloer, vooral als er een kruipruimte onder de woning aanwezig is. Door vloerisolatie aan te brengen, kan je ongeveer 10% tot 15% op je gasverbruik besparen. Dit resulteert niet alleen in een lagere energierekening, maar zorgt ook voor een comfortabelere leefomgeving, zonder koude voeten in de winter. Voor oudere woningen kan vloerisolatie in Eindhoven of andere steden en wijken met verouderde woningen een goede manier zijn om te verduurzamen.  

Daarnaast is dakisolatie een cruciale stap om energie te besparen. Omdat warmte stijgt, gaat er vaak veel warmte verloren via een slecht geïsoleerd dak. Door goede dakisolatie toe te passen, kun je tot wel 30% van je verwarmingskosten besparen. Dit maakt dakisolatie een van de meest lonende isolatiemaatregelen. 

Ook het vervangen van enkel glas door HR++ glas kan een groot verschil maken. HR++ glas heeft een veel betere isolatiewaarde dan enkel glas of traditioneel dubbel glas. Dit kan zorgen voor een besparing van 20% op je energiekosten voor ramen, wat vooral in woningen met grote ramen merkbaar is. 

Door deze verschillende vormen van isolatie toe te passen, kun je niet alleen flink besparen op je energiekosten, maar ook de waarde van je huis verhogen door een beter energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, en huizen met een goed energielabel zijn aantrekkelijker voor kopers. Isolatiemaatregelen kunnen je huis helpen om van energielabel C of D naar B of zelfs A te gaan. 

Een beter energielabel betekent ook dat je woning minder CO2 uitstoot, wat een positieve impact heeft op het milieu. Daarnaast zijn er vaak subsidies beschikbaar voor isolatiemaatregelen, waardoor de investering in isolatie nog aantrekkelijker wordt.