De voor- en nadelen van kruipruimte isolatie
We weten allemaal dat het goed isoleren van je woonhuis bijdraagt aan minder energieverbruik en een lagere energierekening; je gaat er comfortabeler door wonen. Behalve de muren en het plafond kun je ook de kruipruimte isoleren. Wat daar de voor- en nadelen van zijn, lees je hieronder.
Wat is een kruipruimte?
De kruipruimte is een kleine ruimte onder de vloer van je woning en is bedoeld om verschillende leidingen gemakkelijk door het woonhuis heen te laten lopen. De naam ‘kruipruimte’ geeft aan dat de gemiddelde kruipruimte net hoog genoeg is om doorheen te kunnen kruipen (50-80 cm).
Kruipruimtes zijn toegankelijk via een kruipluik dat vaak achter de voordeur ligt. Een kruipruimte is iets anders dan een kelder. Een kelder is vaak dieper, toegankelijk via een deur en heeft een duidelijke functie als opslagruimte.
Manieren om de kruipruimte te isoleren
Er zijn verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren. Zo kun je de bodem isoleren, de bovenkant van de kruipruimte, of de kruipruimte helemaal volstorten. Dat laatste gebeurt tegenwoordig vaak met schuimbeton: een lichte vorm van beton die goed isoleert. Bodemisolatie gebeurt door het plaatsen van synthetische korrels of chips. Het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte wordt gedaan door het plaatsen van isolerende platen, folie met luchtkamers, glas- of steenwol of door het spuiten van pur.
Voordelen van het isoleren van de kruipruimte
Het grootste voordeel van isolatie van de kruipruimte is duidelijk: door de betere isolatie verlies je minder warmte, hoef je minder te stoken en gaat de gasrekening naar beneden. En dat is natuurlijk weer beter voor het milieu. Doordat de warmte minder snel wegtrekt door de vloer, is het comfortabeler wonen.
Het isoleren van de kruipruimte is in vergelijking met andere isolatie ook een stuk makkelijker en minder belastend voor de dagelijkse gang van zaken. Omdat je toch al niet dagelijks in je kruipruimte komt, kan deze makkelijk geïsoleerd worden zonder dat je daar last van moet hebben.
Nadelen van het isoleren van de kruipruimte
Isoleren van de kruipruimte kost, afhankelijk van welke methode je kiest, redelijk wat geld. Daarnaast kan je kruipruimte door isolatie minder goed bereikbaar worden. Zeker als je schuimbeton laat storten, zijn de kruipruimte en alle kabels en leidingen niet meer goed bereikbaar. In het geval van een verbouwing of lekkage kan dat erg nadelig werken.
Daarnaast is het belangrijk dat de isolatiewerkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd. Wanneer er iets mis gaat met het isoleren, kan dit juist leiden tot een vochtiger woonhuis, rottende vloerbalken of schimmel in de kruipruimte.
Is het isoleren van de kruipruimte verstandig?
Over het algemeen wegen de voordelen van het isoleren zeker op tegen de nadelen. Wanneer je wil verduurzamen of een minder hoge gasrekening wil betalen, is het isoleren van de kruipruimte erg verstandig.