Een hypotheek aanvragen: wat is er zoal belangrijk en waar moet je op letten?
Een hypotheek is een lening die je afsluit voor het kopen van een huis, als starter of wanneer je een nieuw huis wil kopen omdat je bijvoorbeeld groter wil wonen of een tweede huis wil. Een hypotheek aanvragen is een serieuze en spannende stap die je niet zomaar maakt.
Daarom is het ook verstandig om je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Zij kunnen professioneel financieel advies geven en zijn op de hoogte van de voorwaarden en rentetarieven. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst en kies je wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Ontdek in dit artikel alles wat belangrijk is bij het aanvragen van een hypotheek en de voorbereiding.
Allereerst: zet alles op een rijtje en oriënteer je goed
Bij het aanvragen van een hypotheek is het handig om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten wat je precies wenst, en in hoeverre dit haalbaar is zodat je een helder beeld hebt van je wensen en van de mogelijkheden. Denk goed na over de volgende vragen: Wil je een huis kopen of huren, hoe zit het precies met de hypotheekrente, en hoeveel kun je maximaal lenen?
Het is belangrijk om voordat je naar de makelaar stapt, je goed te oriënteren zodat je geen overhaaste beslissingen neemt. Soms ziet een huis er prachtig uit, maar schuilen er addertjes onder het gras die je niet had voorzien. Check het energielabel en de staat van de woning, informeer naar de isolatie en/of de woning onlangs een bouwtechnische keuring is ondergaan.
Hoe wordt bepaald wat voor bedrag je maximaal kunt lenen?
Om uit te vinden welk huis binnen je budget past moet er eerst worden bepaald wat je maximaal voor bedrag kunt lenen. Dit wordt besloten aan de hand van verschillende factoren zoals de rentevaste periode, hoeveel spaargeld je inbrengt, je jaarinkomen, het jaarinkomen van je eventuele partner, en eventueel (studie) schulden uit het verleden kunnen hierin ook een rol spelen.
Als ondernemer moet je een stabiel jaarinkomen hebben om een hypotheek te mogen afsluiten. Samen met een hypotheekadviseur kun je berekenen wat jouw maximale hypotheek kan worden.
Heb jij een eigen onderneming? Als zzp’er wordt er meer van je verwacht tijdens een hypotheekaanvraag dan als particulier. Het is verstandig om hierbij de hulp van een boekhouder in te schakelen.
Het kostenplaatje: houd rekening met de bijkomende kosten
Ook is het van belang om rekening te houden met de verschillende kosten die komen kijken bij het kopen van een huis, en voor voldoende spaargeld op je rekening te zorgen. Je financiert toch niet alleen de aankoopsom van het huis, maar ook bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld kosten voor de verhuizing, notariskosten, overdrachtsbelasting en de kosten voor de hypotheekadviseur.
Zorg daarbij ook nadat je de woning hebt gekocht voor een buffer voor incidentele uitgaven zoals een kapotte wasmachine, of eventuele problemen in en rondom je huis.